Programe

Ziua daruirii! Cu aceasta ocazie persoane defavorizate din municipiul si judetul Giurgiu au primit, alimente,imbracaminte si jucarii!

Cu ocazia Zilei Nationale a Copilului, Crucea Rosie Giurgiu organizeaza Targul Jucariilor Vechi. Fondurile stranse sunt destinate copiilor nevoiasi.

In fiecare an, Crucea Rosie Giurgiu organizeaza tabara de instruire a voluntarilor Crucii Rosii Romane- Salvare din apa si prim ajutor!

Scoala Altfel- voluntarii Crucii Rosii Giurgiu au sustinut sesiuni de predare a primului ajutor in scoli!

Acordarea primului ajutor la diferite activitati sportive!

Peste 6.600 de elevi din scolile gimnaziale din judetul Giurgiu au primit produse Colgate si au invatat reguli de igiena!

Crucea Rosie Giurgiu a oferit boilere pentru un numar de 25 scoli gimnaziale din judetul Giurgiu.

Cu ocazia Sfintelor sarbatori de iarna, Crucea Rosie Giurgiu a oferit cadouri pentru 3000 de copii nevoiasi

 

Prevenire si interventie dezastre

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este singura organizatie umanitara din tara care, in conformitate cu legea 139/1995 modificata si completata de Legea nr. 524/2004, Statutul SNCRR, Legea 481 din 2004 privind protectia civila, HG 2288 din 2004, are atributii clare ca auxiliara a autoritatilor publice, mai ales in domeniu prevenirii si interventiei in caz de dezastre.

Atributiile pe care Cruce Rosie le are conform Hotararii de Guvern nr. 2288/ 2004 pentru aprobarea repartizarii principalelor functii de sprijin pe care le asigura ministerele, celelalte institutii centrale si organizatiile neguvernamentale privind prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta sunt:

 • Evacuarea populatiei sau a bunurilor periclitate;
 • Acordarea asistentei medicale de urgenta;
 • Prevenirea imbolnavirilor in masa;
 • Asigurarea apei si hranei pentru persoanele afectate sau evacuate;
 • Asigurarea cazarii si adapostirii persoanelor afectate sau evacuate;
 • Logistica interventiei;
 • Reabilitarea zonei afectate;
 • Acordarea de ajutoare de prima necesitate, despagubiri si asistenta sociala si religioasa.

Forme de pregatire pentru membrii detasamentelor de interventie:

 • cursuri si seminarii de pregatire si de improspatare a cunostintelor;
 • cursuri pentru pregatirea formatorilor;
 • exercitii, aplicatii si tabere de pregatire proprii ;
 • exercitii si aplicatii in colaborare cu protectia civila si celelalte institutii membre in comisiile de aparare impotriva dezastrelor;
 • competitii nationale si internationale ale detasamentelor de interventie in caz de dezastre si acordarea primului ajutor.

Strategia de prevenire si raspuns la dezastre

Strategia SNCRR de Prevenire/ Raspuns la Dezastre

La fel ca alte Societati Nationale, SNCRR pune la dispozitia beneficiarilor servicii bazate pe competenta si experienta sa.

Strategia Nationala de Pregatire/ Raspuns la Dezastre este, de asemenea, in intregime fondata pe Agenda Globala a FISCR in Prevenirea/ Raspunsul la Dezastre, care stabileste patru obiective principale:

 • Reducerea numarului de decese, raniri si a impactului dezastrelor.
 • Reducerea numarului de decese, imbolnaviri si a impactului bolilor si a urgentelor in domeniul sanatatii publice.
 • Cresterea capacitatii comunitatii locale, societatii civile si a organizatiilor de Cruce Rosie/ Semiluna Rosie pentru a adresa cele mai urgente situatii de vulnerabilitate.
 • Reducerea intolerantei, discriminarii si excluziunii sociale si promovarea respectului pentru diversitate si demnitate umana.

Strategia de Prevenire/ Raspuns la Dezastre are ca scop promovarea folosirii eficiente a resurselor umane si materiale ale SNCRR pentru implementarea activitatilor sale in activitatea de pregatire/ raspuns prin imbunatatirea capacitatii SNCRR in managementul dezastrelor si a structurilor logistice, inclusiv a capacitatii echipelor de interventie la dezastre si a PPPC.

La nivel national, focusul SNCRR se situeaza in zona intaririi capacitatii de reactie a organizatiei, inclusiv recrutarea de personal si voluntari profesionisti, sisteme eficiente de raspuns la dezastre si un rol clar definit al Societatii Nationale ca parte a unui sistem de pregatire si raspuns la nivel national. Pentru ca resursele umane sunt considerate resurse cheie, se va pune accent pe instruirea personalului in planning, logistica, finante si raportare.

La nivelul comunitatii, activitatile de prevenire dezastre se concentreaza pe reducerea vulnerabilitatii si intarirea capacitatii comunitatilor, la nivel national, pentru a identifica nevoile si a primi asistenta.

Conform Acordului de la Sevilla privind activitatile componentelor Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si Statutelor Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, SNCRR ia parte la operatiunile de asistenta derulate de organizatiile sus-mentionate si se afla in relatii de cooperare cu Comitetul International de Cruce Rosie (CICR), FISCR si cu alte Societati Nationale.

Crucea Rosie Romana se bazeaza pe:

 • 97 detasamente de interventie in cazuri de dezastre, in toate cele 47 de filiale din judete si sectoarele municipiului Bucuresti, cu un total de 1 082 de voluntari pregatiti de formatori atestati;
 • 47 de filiale ale Crucii Rosii Romane;
 • un depozit central de interventie in cazuri de dezastre la Bucuresti;
 • 6 depozite zonale de interventie in cazuri de dezastre (la care sunt arondate cate 5-6 filiale): Oradea; Alba Iulia; Iasi; Bacau; Tulcea; Targoviste;
 • corturi, obiecte de imbracaminte, incaltaminte, saci de dormit, lenjerii de pat, paturi pentru acoperirea nevoilor a cca 10000 de potentiale victime ale unui dezastru.

Primul ajutor de baza

Primul curs “de bandaje” a fost organizat in 1877, in incinta Spitalului Coltea din Bucuresti. De atunci, mii de persoane au absolvit cursuri de prim ajutor sau de surori voluntare de Cruce Rosie.

Personalitati de seama ale istoriei au imbracat uniforma alba cu emblema Crucii Rosii. In timpul Primului Razboi Mondial, Regina Maria, imbracata in uniforma de infirmiera de Cruce Rosie, inspecta pe front sau in spatele frontului spitalele de campanie.

Crucea Rosie Romana are o traditie neintrerupta de peste 134 in acordarea primului ajutor de baza si in pregatirea surorilor voluntare de Cruce Rosie.

Cursuri de prim ajutor

Cursurile sunt predate de medici, atestati ca formatori de prim ajutor premedical, iar Crucea Rosie pune la dispozitie toate materialele necesare.Oferim cursuri de prim ajutor pentru institutii, precum si o gama larga de cursuri pentru publicul larg. Vezi in meniul din stanga toate cursurile noastre.

Cursul de prim ajutor de baza se finalizeaza cu un examen, in urma caruia se primeste un certificat de absolvire si o legitimatie, care confirma ca persoana este instruita sa acorde primul ajutor de baza.

Durata unui curs este de 12 ore.

Crucea Rosie Romana organizeaza cursuri de prim ajutor de baza in conformitate cu prevederile Legii 139/1995 a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania si a Legii nr. 524/2004 pentru modificarea si completarea Legii SNCRR care stipuleaza ca, pentru categoriile profesionale expuse riscurilor de accidentare, aceste cursuri sunt obligatorii.

In urma evaluarii facute de reprezentantul Centrului European de Referinta pentru acordarea primului ajutor, al Federatiei Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania a primit confirmarea ca organizeaza cursuri de prim ajutor in conformitate cu normele Europene de Prim ajutor. Astfel certificatele de absolvire eliberate de Crucea Rosie Romana vor contine si emblema Centrului European de Referinta in acordarea Primului Ajutor.

Educatie pentru sanatate

Prin aplicarea acestui program se urmareste atingerea urmatoarelor obiective:
– promovarea normelor de igiena personala si colectiva;
– prevenirea si combaterea bolilor transmisibile;
– prevenirea si combaterea consumului de alcool, tutun si droguri;
– prevenirea si combaterea bolilor netransmisibile.

Programul se adreseaza intregii populatii, in general, si, in mod special, tinerilor, iar actiunile se desfasoara in parteneriat cu organizatii guvernamentale si nonguvernamentale.

Programul de sanatate este derulat cu sprijinul voluntarilor pregatiti in cadrul unor seminarii organizate de Crucea Rosie Romana.

SNCRR elaboreaza si distribuie materiale de informare: pliante, brosuri cu tematica educativ-sanitara in cadrul campaniilor si actiunilor cu teme specifice.

Crucea Rosie Romana marcheaza anual, prin evenimente publice, zilele mondiale ale sanatatii, conform calendarului Organizatiei Mondiale a Sanatati.

Servicii sociale

Programul social al Crucii Rosii Romane vizeaza imbunatatirea conditiilor de existenta a persoanelor vulnerabile, prin mobilizarea puterii umanitatii.

Pentru Crucea Rosie Romana, „persoanele vulnerabile” sunt acele persoane care se afla in pericol datorita situatiilor care le ameninta supravietuirea sau posibilitatile lor de trai, in conditii minime de securitate materiala si demnitate umana.

Personalul si voluntarii Crucii Rosii Romane cauta sa practice o adaptare permanenta a serviciilor oferite beneficiarilor la vulnerabilitatile identificate la nivel local si axarea pe domeniile care au cel mai mare impact asupra situatiei de viata a grupurilor aflate in dificultate.

Actiunile Crucii Rosii Romane se impart in trei categorii:

 • prevenirea suferintelor, ajutand oamenii sa se pregateasca pentru a evita expunerea la situatii care le pot spori vulnerabilitatea
 • ajutorarea persoanelor a caror vulnerabilitate se agraveaza datorita unei catastrofe sau a unei crize
 • alinarea suferintei prin reducerea vulnerabilitatii, imbunatatind capacitatile persoanelor care traiesc constant in situatii in care securitatea lor materiala si demnitatea umana le sunt amenintate.


Tipuri de activitati: 

 • programe sociale pentru asistarea persoanelor fara venituri;
 • acordarea de alimente pentru imbunatatirea mesei la cantinele sociale;
 • sprijinirea copiilor din centrele de plasament;
 • sprijin moral si material varstnicilor din caminele-spital si centre rezidentiale pentru vastnici;
 • ajutorarea ocazionala a refugiatilor din Romania;
 • servicii de ingrijire la domiciliu si medico-sociale pentru persoane varstnice;
 • programe de dezvoltare comunitara;
 • dotarea cu echipamente a scolilor din localitatile afectate de dezastre.

Grupul – tinta caruia i se adreseaza programul social al SNCRR este format din: Persoanele care domiciliaza pe teritoriul Romaniei si care, din motive de natura economica, fizica, psihica sau sociala sunt in incapacitate de a-si asigura nevoile sociale. Daca nevoile sociale nesatisfacute sunt cele fundamentale (definite prin Strategia 2010 FISCSR) – hrana, locuinta, imbracamintea, sanatatea – atunci cele mai vulnerabile persoanele sunt cele care traiesc in conditiii de saracie extrema – sub un dolar pe zi.

Cautari persoane

Serviciul de Cautari persoane si Restabilire a Legaturilor Familiale

Conflicte armate, tulburari interne, dezastre naturale, chimice, violente au loc, in lume, in fiecare clipa. In urma lor, multe vieti sunt frante si multe familii ajung sa fie separate de cei dragi.

CRUCEA ROSIE ajuta aceste familii sa restbileasca legatura cu rudele apropiate sau sa afle ce s-a intamplat cu acestea, chiar si atunci cand separarea a avut loc cu multe decenii in urma.

Cu o vechime de aproape un secol, serviciul cautari persoane al Crucii Rosii Romane face parte dintr-o retea reuneste peste 186 de societăti natioanle de Cruce Rosie/Semilună Rosie si colaboreaza cu Agentia Centrala de Cautari a CICR (Comitetul International de Cruce Rosie) si cu Delegatiile CICR aflate in zonele de conflict armat.

Prin acest serviciu se pot restabili si mentine legaturile intre membrii familiilor care au fost separati din cauza conflictelor armate internationale, tulburarilor interne, dezastrelor naturale, migratiei sau a unor situatii sociale speciale, de natura umanitara. Datele personale, puse la dispozitie, sunt tratate cu confidenţialitate de Crucea Roșie. Persoana cautata, in cazul in care este localizata, are dreptul sa refuze transmiterea datelor sale.

In cazul in care contactul cu ruda apropriata s-a intrerupt brusc, din motive necunoscute – nu mai raspunde la scrisori sau nu mai raspunde la telefon, intr-un interval de aproximativ sase luni, se poate completa un formular de solicitare a unui raport privind starea de sanatate.

 • Prin reteaua serviciilor de cautari se pot obtine documente care sa ateste calitatea de prizonier de razboi, de refugiat, evacuat sau, in unele cazuri, se poate clarifica soarta rudelor care au luat parte la un conflict armat (care a avut loc recent sau cu mult timp în urma) sau a locului unde acestea au fost inmormantate
 • In situatii de dezastre, in Romania sau in afara ei, putem ajuta familiile din acea zona sa restabileasca legatura cu rudele lor din afara tarii

Drept International Umanitar

In urma ratificarii Conventiilor de la Geneva din 12 august 1949 si a Protocoalelor Aditionale din anul 1977, statul roman si-a asumat obligatia de a face cunoscute prevederile acestor documente internationale care alcatuiesc Dreptul International Umanitar si care consacra drepturile militarilor raniti, prizonierilor si populatiei civile pe timp de conflict armat.

Dreptul international umanitar alcatuieste o parte importanta a dreptului international public si cuprinde acele reguli care, in timp de conflict armat, sunt destinate sa protejeze persoanele care nu iau sau nu mai iau parte la ostilitati si sa limiteze mijloacele si metodele de razboi folosite.

Mai exact, ceea ce CICR intelege prin drept international umanitar aplicabil in conflictele armate este ansamblul de reguli internationale, izvorate din tratate sau cutuma, care sunt special destinate rezolvarii problemelor de natura umanitara rezultate direct dintr-un conflict armat, fie de natura internationala, fie de natura neinternationala; din ratiuni umanitare, aceste reguli restrang dreptul partilor la conflict de a utiliza mijloace si metode de razboi la libera lor alegere si protejeaza persoanele si bunurile afectate sau care ar putea fi afectate de conflict.

Dreptul international umanitar (DIU) – cunoscut si sub denumirea de drept al conflictelor armate sau drept al razboiului – are doua ramuri separate:

 • Dreptul de la Geneva sau dreptul umanitar propriu-zis, care este destinat sa protejeze personalul militar care nu ia sau nu mai ia parte la lupte si persoanele care nu sunt implicate in mod activ in ostilitati, mai ales civilii;
 • Dreptul de la Haga sau dreptul razboiului, care stabileste care sunt drepturile si obligatiile beligerantilor in desfasurarea operatiunilor militare si impune limite pentru mijloacele de ranire a inamicului.

Cu toate acestea, aceste ramuri ale DIU nu sunt complet separate, deoarece efectul unora dintre regulile dreptului de la Haga este de a proteja victimele conflictului, in timp ce efectul unora dintre regulile dreptului de la Geneva este de a limita actiunile pe care beligerantii le pot intreprinde pe durata ostilitatilor. Odata cu adoptarea Protocoalelor Aditionale din 1977, care imbina ambele ramuri ale DIU, aceasta distinctie a pastrat doar o valoare istorica si didactica.

Tineret

Misiunea Crucii Rosii de a preveni si alina suferinta umana este o repsonsabilitate pe care tinerii si-o asuma cu usurinta. Prin actiunile pe care le desfasoara, tinerii pot aduce o contributie semnificativa la satisfacerea necesitatilor persoanelor vulnerabile.

Programul de tineret al Crucii Rosii Romane doreste sa includa tinerii in activitatile organizatiei atat ca parteneri, cat si ca implementatori si beneficiari.

Dorim sa sprijinim tinerii in implementarea Principiilor Fundamentale ale Miscarii Internationale ale Crucii Rosii si Semilunii Rosii prin:

 • Promovarea sanatatii;
 • Servicii in comunitate;
 • Schimburi internationale;
 • Informare si diseminare privind rolurile si responsabilitatile Crucii Rosii Romane.

STRUCTURA DE TINERET A SNCRR

Organele de conducere ale SNCRR sunt: Adunarea Generala, Consiliul National si Comitetul de Directie.

Conform statutului Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, fiecare filiala are un lider de tineret ales o data la 2 ani, in reuniunea Adunarii Generale a filialei.

Cei 47 de lideri de tineret din cele 47 filiale ale CRR au dreptul de a participa ca membri delegati cu drept de vot la Adunarea Generala, care se reuneste in sesiune ordinara o data la 2 ani sau in sesiune extraordinara atunci cand este convocata de Consiliul National sau de catre Comitetul de Directie.

Un numar de 5-7 tineri voluntari alesi de Adunarea Generala fac parte din structura Consiliului National, care are un mandat de 4 ani.

Un numar de 3 tineri voluntari fac parte din structura Comitetului de Directie, organism deliberativ al SNCRR.